Защото той не се нуждае от поклони на плоскочели, на

...
 Защото той не се нуждае от поклони на плоскочели, на
Коментари Харесай

Прощавай, Апостоле!

 Защото той не се нуждае от поклони на плоскочели, на дебеловрати, на отцеругатели...
И би било прелестно, в случай че на паметния февруарски ден пред лика му, вместен в бронза и гранита, склонят глави единствено люде, в чиито души свети ореолът на жертвената кръв!
Нека оня, скъсал пъпната си шнур с рода български, отметнал правдата човешка, не минува през светите места на Отечеството. И всеки политик, презрял устрема на Дякона да " възобнови " и " възвърне " българската страна, по-добре паметника да не приближава, тъй като трагичната ни летопис е омрачена от малодушници, подвластни на пъклени пристрастености, подготвени даже да заложат най-висшите по смисъл дела на личното си благоденствие.
Колцина от днешните властници ратуват за оная " демократска ", за оная " чиста и свята република ", както си мечтал ти, Дяконе?
" В България не ще има цар, а национално ръководство и всекиму своето. " И какво сторихме? Доведохме царя, дарувахме го обилно и прещедро, даже празник му стъкмихме, а титана от Лайпциг, за позор пред другите нации и света, оклеветихме! Не осквернихме ли политическите ти мировъзрения - цялостното отричане на монархията? А по отношение на " всекиму своето " - не се получи и не се получава, тъй като е непригодно за модерната ни поевропейчена страна.
От сътвореното общо богатство гребнаха и гребат, доизгребват с черпака малко на брой. И за какво са се лупнали висшите властници да дробят и множат колкото се може институциите, навързани като броеници, затлачвайки изцяло съзнателно Дяконовата визия за " демократическия централизъм ". И по какъв начин някой ще се наеме да съди актуалните крезовци - куче влачи, следа няма! И всичко заграбено е " законно " съгласно скроените и прекроявани закони.
И къде остана оня главен закон, предназначен да въдворява същинска народна власт? Ами сантименталната визия за общество " без привилегировани класи и персони "? Нали ти, Дяконе, беше прегърнал концепциите на Френската гражданска война, визиите на Томазо Кампанела за човешкото общество ( " Деца на слънцето " ).
И по какъв начин да се върви към " вишегласие ", като са се хванали гуша за гуша в Народното... И в случай че има нещо, което никой почтен човек не може да отхвърли, че през днешния ден няма " задружни сили " (що свят се разпиля по целия свят), че даже в случай че се пръкне някой почтен и кадърен за избавител, овълчените и обезсвестени велможи са подготвени да го раздерат и изхвърлят от политическата сцена.
И какъв брой правилно си го проумял - може ли страна да съществува без " организация и дисциплинираност " - дисциплинираност за всички - от долу до горе и от горе до долу. Само че тя е годна долу за овчедушните и разтегливо разбиране за горе - бездушните. Как мечтаеше за " обществена правдивост " по кое време девет години кръстосваше по чуки и бърда, замръкваше в селски одаи и манастирски килии, и поемаше с яд и болежка тъгите и несгодите на българския жанр. Свенеше се от стъкмената богатства софра, отгде да знаеш, че цяло село те жалеше, по кое време бе на постелка - да хапнеш и да оздравееш, тъй като за тях бе светец в националното дело. Сладък ти беше и сиромашкият залък на бедняка бай Иван Арабаджията, сладко ти беше по кое време свърташе по къшли и махали..., по села и градища, сладка ти беше и царевичната пита, и сухоежбината. И по кое време ти беше най-потайно и чисто - пееше ли, пееше, гласът ти лееше сърдечните пориви, издигаше твоите химни към Бога..., пееше в оная воденица, на открито вилнееха зимните вихри и омайваше със слисание от несломимия ти дух... Най-великият ти събрат - бъдещият Войвода. Случайност или щрих от трагичната летопис, от битието на светия тандем - Апостола и Войводата - тандем, рядко срещан, даже изключение в международната история.
Ето, единствено това ти стига, българино, с цел да се гордееш, че си потомък на такива толкоз земни и толкоз божествени люде.
Ех, Дяконе, Дяконе - какъв брой молебствия издума до последната на бесилото?
За какво молеше Бога в сладкогласното си херовико в църквата " Света Богородица ", та богомолците през сълзи отправяха взор нагоре, през църковния купол... към Всевишния?
В мислите си кроеше хоризонтите на " общественото тъждество ". Уви! Днес сме на два бряга: на единия - опоскания народ, тънещ в бедност и незаинтересованост, на другия - преситените политически шмекери!
А " чистите сметки " - те останаха в твоите тефтерчета, пък и качествата човешки се мерят с различен критерий: честният труд е будалък, справедливостта - класово разбиране, идеалът - анахронизъм! Днес наново бесим и разстрелваме тези, що боготворяха твоето име и следваха твоя образец.
Мъжествеността я мерим в други направления - неразбираеми, космично далечни от твоя аскетизъм, а достолепието човешко - съгласно кесията. По твоето Българско са плъзнали глутници емисари, бeзиргяни, спохождат ни, оглеждат ни, потупват и прегръщат, тъй като Господ ни е посял на значим кръстопът, пък и земята ни е богата, водата - чиста, доста работи ни идват отръки, но будалъкът ни на никое място го няма. Всякакви влъхви от Изток, от Запад, че чак и оттатък океана шетат из християнските Балкани, ровичкат сред братята славяни...
Колкото до чистия човек - сложна работа, игла да търсиш в купа сено, пък и една капка катран да сипеш в извара - стига! Забравихме твоята приказка: " Не би трябвало толкова побутване и заобикалки, само че кажи: " Това и това ти е грешката ", та да се поправя, в случай че съм чист човек. " Управниците не правят оценка мъдростта на твоето слово, а пък на людето им трябват чисти хора, с цел да има " пълноправие на нации, народи и малцинства ", както ти жадуваше.
Ти учеше селската челяд на юначен песни и талим, пробуждаше вълнението за " Голямата женитба ", а ние през днешния ден стопихме дядо Йоцовата наслада за българското воинство и храним непознати аскери.
В именитото си съществуване се вписа с доста имена - народът всичките сля в Апостола, само че до сетния си мирис на бесилото отбрани и освети наново името на Игнатий Старозагорски, висящ на бесилото като буен сторонник на православната Християнска религия, чието име ти - Васил Кунчев, приемаш при монашеското пострижение.
Много зографи те изписаха и изписват, Дяконе, само че никой не те вмести в кръжилото на иконата, че по какъв начин другояче - нали бесилото е простряло черната си сянка в летописа ни и е възкръснало като сияние над цяло Българско, че и по-надалеко - навсъде, де тупка българско сърце, и се е трансформирало в икона, неподвластна на ветрищата, дето бият по върхищата, и там, де орлите гнезда вият и браздят небесата...
Прав си, че времето ни обръща и ние го обръщаме. И тебе, и Войводата властниците курдисаха по стените на кабинетите си за омий очи, само че ние долу ви носим в сърцата и душите си, и зидаме в мислите и фантазиите си това - бедното родно място, дето ще царува Вишегласие..., Равенство и Свобода!!!





Виж всички публикации от Донка БОТЕВА-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР